2012/01/04

Gábor elképesztően jól halad, az elmúlt 24 órában újabb 48,7 tm-et (87,6 km-t) tett meg. Csak viszonyítás kedvéért, amikor mi ketten, az evezős hajónkkal, napi 24 órában hajtva a hajót, felváltva eveztünk, a napi átlag teljesítményünk 57 tm (103 km) volt, Gábor pedig most egyedül produkálja majdnem ugyan ezt a teljesítményt. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy mostanában viszonylag erősebb időben kenuzik, ilyenkor a hullámok dinamikusan tolják is a hajót, illetve néha megpróbálják "borogatni", kifaroltatni. Az egész olyan, mintha valamiféle "óceáni rallyzás" lenne. Gábort kétszer is úgy oldalba találta egy kb. 4 m-es hullám, hogy a hajó az oldalán "rombolt" előre, miközben Gábor teljes erejével kapaszkodott, ki ne essen, amíg a hatalmas víztömeg át nem zúdult fölötte. Ami a fedélzeten le volt kötve az csak remegett a víz erejétől, de ami nem volt rögzítve azt menthetetlenül elvitte az óceán.

Gábor elmondta, most már nem is dühös ilyenkor, csak megtesz minden tőle telhetőt, hogy le ne sodorja a víz a kenuról. Az a pár másodperc, amíg a víz zúdul rá, óráknak tűnik, mindenhol csak víz, hatalmas a robaj, utána térd alattig áll a víz a fedélzeten...

No de nézzük a pozitív oldalt, Gábor már ma este is láthatja a horizont felett az égen a szárazföldet jelző világosabb égboltot, holnap pedig már a szigetet is megpillantja!

Az Atlanti-óceán átkenuzása

Rakonczay Gábor az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött, ismét hajóba száll.

A világon elsőként és egyedül fog kenuval átkelni az Atlanti-óceánon egy speciális hajóval, amit a híres óceáni vitorlázó, Fa Nándor tervezett és épített.




Hírlevél feliratkozás