2012/01/31

 Spontán verseny

 

A kabinból a fedélzet
Vitéz újra a „régi”, a vasárnapi kis visszasodródás után tegnap 45,4 tmf –et (84 km) haladt, ami a páros evezős hajók teljesítményével vetekszik. A térségben még két másik fiatalember is lapátol egy egyszemé lyes evezős hajót, így hármójuk között óhatatlanul is ki fog alakulni egy verseny, amivel egymást nagyobb teljesítményre sarkallják. A két másik  fiatalember Nicolas Carvajal és Tommy Tippetts, mindketten Nagy-Britanniából. Nicolas másfél nappal Gábor után indult, 26.-án délután, Tommy pedig 21.-én rajtolt, 4 nappal Gábor előtt. Elméletileg a két angolnak nagyobb előnye van az evezés tekintetében, hiszen ők két oldalt egyszerre hajtják a hajójukat és az evezésbe lábuk és teljes testük erejét bele tudják tenni, míg Gábor csak egy oldalon és csak felső testével tudja hajtani kenuját. Az óceánon való átjutás viszont nem csupán az evezésen múlik, hatalmas a hangsúly a hajós mentális összeszedettségén, a navigáción, a napi feladatok beosztásán, a pihenés kihasználásán, a felszerelésen, a hajó súlyán és úszóképességén… és még lehetne sorolni. Összességében tehát érdekes párbajnak lehetünk tanúi, ha a három sportember útját figyelemmel kísérjük. Egyenlőre úgy néz ki, Gábor nagyon is jól tartja magát a többiekhez képest és ahogyan elmondta, feltett szándéka  „odaverni” az angolokat, még ha előnyösebb helyzetből is indultak.

 

Az Atlanti-óceán átkenuzása

Rakonczay Gábor az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött, ismét hajóba száll.

A világon elsőként és egyedül fog kenuval átkelni az Atlanti-óceánon egy speciális hajóval, amit a híres óceáni vitorlázó, Fa Nándor tervezett és épített.




Hírlevél feliratkozás