2012/02/05

Borulás!


Törőhullám
Napi teljesítmény: 46,3 tmf (85,7 km)
Az erős szél és a hullámok igen keményen ostromolják Vitézt. Tegnap délután egy méretes törőhullám felborította a hajót, Gábort pedig féktelen erővel sodorta le a fedélzetről, esélye sem volt megkapaszkodni. Gábor elmondta, ahogy beleesett a vízbe és feljött a víz felszínére, egy pillanatra nem látta a hajót, mert mögötte volt, de az érzés, „hol a hajó?” borzasztó rémületként lett úrrá rajta a másodperc töredéke alatt.
A kapitány a karabinerrel ki volt kötve, őt ez mentette meg, mert így a nagy hullámok között nem tudott eltávolodni a hajótól, hamar vissza tudott kapaszkodni a fedélzetre. A hajót pedig a tőkesúly mentette meg, annak köszönhetően állt vissza újra.
A borulás után Gábor a kabinba ment, magára zárta az ajtót, de egy idő után muszáj volt kinéznie a kabinból - elsősorban a lehetséges hajóforgalom miatt- és akkor ismét érkezett egy hatalmas törőhullám, ami újra felborította a kenut. Viszont ezúttal úgy 100 liter víz is beömlött a kabinba, amíg Gábornak sikerült magára rántania az ajtót.

A kapitány elmondása szerint 10 cm magasan állt a víz a kabinban belül, minden ruhája átázott, de a felszerelésből szerencsére semmi sem ment tönkre.
A hajót 20-30 percenként 45°- ban megdöntik a hullámok, belül minden ide-oda repked… A vizet estére kimerte, a ruhákat pedig holnaptól fogja tudni szárítani, amikor várhatóan csökkenni fog a szél és a hullámok ereje.

Az Atlanti-óceán átkenuzása

Rakonczay Gábor az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött, ismét hajóba száll.

A világon elsőként és egyedül fog kenuval átkelni az Atlanti-óceánon egy speciális hajóval, amit a híres óceáni vitorlázó, Fa Nándor tervezett és épített.




Hírlevél feliratkozás