Kérdések - válaszok

... az Atlanti-óceánon átvezető szóló kenuúthoz

 

 

 

 

Mi biztosítja a hajón a szükséges energiát?

Az energia ellátást egy 50 W-os napelem biztosítja, egy töltésszabályzón keresztül tölti fel az akkumulátort, ami így folyamatosan ellátja energiával a hajó fogyasztóit.

 

Hogyan navigálsz, Gábor kapitány?

A navigáció elsődlegesen az áramlás és széltérkép alapján megszerkesztett útvonalat követi egy GPS Chart Plotter (térképrajzoló) által. A fedélzeten találhatóak papír térképek és hagyományos navigációs eszközök is.

 

Hogyan tudsz kommunikálni az út alatt?

Egy kicsi készüléken, műholdas telefonon (Iridium) keresztül.

 

Mennyit fogsz pihenni, aludni?

Napi 4-6 óra közötti időt töltök pihenéssel, amit időjárástól függően 2-3 részletben fog megvalósítani.

 

Mi a napi időbeosztásod?

A terv, hogy az egész út alatt naponta 14 és 16 óra közötti időt kenuzással töltsek és így kb. 80 nap alatt, átkenuzzak a Karib térségi Antigua szigetre. Alvás napi 4-6 óra közötti idő, több részletben. És a fennmaradó idő az étkezésre, navigálásra, vízkészítésre, tisztálkodásra, stb. fog elmenni.

 

Mennyire veszélyes ez a kenuút?

Ha a hajó jól össze van rakva és a hajós megfelelően fel van készülve; ha higgadt, gyors, precíz, problémamegoldó gondolkodással állunk azokhoz a feladatokhoz, aminek a nagy részét a természet adja fel, akkor a veszély -mint olyan- meglehetősen minimalizálható.

Ami miatt mégis felelősségteljesen kell meghozni minden döntést, az abból a lényegi különbségből származik, hogy a „szárazföldön” baj esetén hamar jön a segítség (egy baleset után gyorsan kapunk ellátást). Az ennyire extrém, offshore sportnál ugyanez az idő legalább napokban mérhető. Emiatt a legapróbb napi rutin feladatokat is komolyan kell venni, mert a külső segítség hiánya miatt egy-egy apró dolog is végzetes lehet.

 

Ezen az útvonalon milyen mély az óceán?

Általában 3-5000 méter között váltakozik a vízmélység.

 

Mi lesz az étkezésed?

Nagy energiatartalmú, hűtést nem igénylő és kis helyet foglaló készételeket, energiaszeleteket, táplálék kiegészítőket, vitaminokat, csokoládét, stb…

 

Milyen műszerezettség és felszerelés van a hajón?

Az óceáni kenu műszerezettsége: VHF rádió, Iridum satelit telefon, Argos nyomkövető rendszer, 2 kézi GPS és egy chartplotter, kézi vízkészítő, EPIRB, kompasz, radarreflektor stb…

 

Hogyan jutsz ivóvizhez az óceánon?

Egy speciális kézi víztisztítóval vagy sóevővel, ami eltávolítja az átszűrt/átpumpált vízből a sót, és az így ihatóvá válik. Naponta 30-40 perc között kell kézzel működtetni a víztisztítót, hogy megfelelő mennyiségű ivóvízhez jussak a nyílt vízen.

 

Hogyan tartod a kapcsolatot a családdal, barátokkal?

Egy Iridium műholdas telefonon keresztül, amivel az óceán közepén is lehet hívást kezdeményezni és fogadni.

/Az út alatt van mód rövid sms-üzenet küldésre Gábornak. Ha elkülditek Gábornak szánt üzeneteiteket  , akkor azt továbbítom a hajóra. - Viktória/

 

Féltérden vagy ülve fogsz kenuzni?

Mindkettő az időjárási helyzettől függően, az oldalt pedig 1-2 óránként váltva.

 

Mennyit fogsz kenuzni egy nap?

Naponta 14-16 óra közötti időtartamban.

 

Fogsz-e zenét hallgatni?

Igen, pozitív, inspiráló és energikus számokat.

 

Mi a legnagyobb kihívás az expedíció folyamán?

A nyolcvan napra tervezett kenuzás a fizikai és technikai felkészültség mellett, elsősorban mentális felkészültséget igényel. Az egyedüllét és a civilizáció hiányának leküzdése, igen komoly kihívás egy ilyen hosszú expedíción.

 

Van-e itthoni „háttércsapat”?

Igen, Rakonczay Viktória vezető személyében (szintén a fentebb írt evezős-óceáni múlttal) aki meterológiai információkkal látja el és tartja a kapcsolatot a nyílt vízen levő hajóval. Továbbá az egész projekt alatt informálja hírekkel a szurkolótábort, a szponzorokat, a médiát és a partnereket.

További információ: e-mail címen.

Az Atlanti-óceán átkenuzása

Rakonczay Gábor az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja, több ezer mérföld óceáni tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött, ismét hajóba száll.

A világon elsőként és egyedül fog kenuval átkelni az Atlanti-óceánon egy speciális hajóval, amit a híres óceáni vitorlázó, Fa Nándor tervezett és épített.
Hírlevél feliratkozás